Sfaturi pentru a calatori mai usor cu copiii in masina
- Yellow Shirts
- Nov 7, 2023
- 4 min read
Deși utilizarea scaunului auto este obligatorie conform legii și oferă siguranță micilor pasageri, nu este întotdeauna ușor să călătorești cu ei, mai ales la drumuri lungi, iar motivele sunt multiple.
În primele luni de viață este puțin mai simplu, fiindcă nou-născuții dorm mult, însă pe măsură ce stau treji mai mult, este posibil să nu mai accepte așa usor scoica. În primul rând, trebuie să te asiguri că bebelușul este hrănit și schimbat, și, ideal, să pornești la drum cu puțin timp înainte de ora de somn. Există perioade de creștere în care vor fi mai agitați, îi deranjează creșterea dinților sau au dureri de burtică și vor plânge mai mult decât de obicei, însă toate acestea nu au legătură cu scoica auto în sine, ci cu faptul că vor probabil să fie alinați de părinți, vor în brațe mai mult, pentru a se simți în siguranță.
Nu putem să negăm existența copiilor care plâng mult în scoica auto, însă ei sunt excepția, nu regula. Dacă bebelușul tău se manifestă astfel, încearcă să reduci drumurile cu mașina atunci când este posibil, mergi cu căruciorul sau cu un sistem de purtare și ia autobuzul, de exemplu. Ideea este să încerci alte variante care ți se potrivesc astfel încât să nu ajungi în situația de a lua bebelușul în brațe în timpul mersului pentru a-l liniști, fiindcă îți este greu să îl auzi plangând. La drumurile scurte, prin oraș, poți să stai în spate, să îl ții de mână, să îl mângâi, să îi vorbești, pentru a nu se simți singur; este posibil ca toate acestea să nu funcționeze și bebelușul tău să plângă în continuare, și este important să înțelegi că siguranța lui este pusă în pericol dacă îl iei în brațe în timpul mersului. Deci fie alegi să nu faci drumurile care nu sunt necesare, dacă știi că nu ai tăria de a nu-l lua în brae, fie, atunci când este important să ajungeți undeva cu mașina, îți asumi că va plânge și chiar dacă este un discomfort pentru toată lumea faptul că el plânge, nu vei ceda.
Dacă vorbim despre călătoriile lungi cu mașina, care durează câteva ore, recomandăm să îți iei timp în plus pentru a ajunge la destinație. Dacă îți setezi așteptări reale, nu vei fi sub stresul de a călători mult fără oprire; deși este neplăcut să prelungești un drum cu câteva ore (și noi adulții suntem mereu pe fugă, sub presiunea timpului), cel mai important este să ajungeți la destinație în siguranță. Este rezonabil să te aștepți că poți să parcurgi o bucată de drum de 2-3 ore, interval în care să și doarmă, după care trebuie să oprești pentru o pauză de minim 30 de minute în care să scoți copilul din scoică, iar adulții să se destindă puțin, mai ales șoferul. Așadar, ajustează-ți stilul de viață pentru a ajunge la un echilibru între nevoile adulților și ale micilor membri ai familiei!
Pe măsură ce cresc și sunt mai activi, copiilor nu le place poziția din scoică fiindcă este prea pe spate, vor să fie mai sus, să vadă, poate chiar încep să fie înghesuiți și să nu aibă atât de mult loc. În aceste cazuri, poți să iei în calcul trecerea la un scaun auto, acestea fiind mai încăpătoare,mai confortabile și cu mai multe poziții de reglare, astfel încât este mai ușor să te pliezi pe nevoile copilului. Deși scoica ar trebui să fie folosită cât mai aproape de vârsta de un an, dacă plânge mult și îți este din ce în ce mai greu să călătoriți cu mașina, găsește un scaun auto care să i se potrivească (vârstei, dimensiunilor) și folosește-l! Din nou, caută să obții un echilibru și să nu treci în extreme (folosesc scoica până la un an cu orice preț). De cele mai multe ori, trecerea la scaun ajută foarte mult și copiii se liniștesc și nu mai protestează atât de mult în mașină.
Există copii care sunt foarte activi fizic, au multă energie și vor să fie în mișcare în continuu. Ei bine, cu acești copii este o adevărată provocare să îi ții în centurile scaunului strânse corect, pentru că le limitează libertatea de mișcare și asta nu le place. Aici, singura soluție este de a le explica, pe măsură ce cresc, că este vorba despre siguranța lor și nu există altă modalitate de a călători în mașină. Poți încerca să ai un set de jucării în mașină, care să îl ajute să treacă timpul mai ușor, dar ar fi recomandat să nu le duci în casă, astfel încât să nu se plictisească de ele și să îl țină ocupat pentru mai mult timp. Există pe piață și câteva jucării auto, care se pot fixa astfel încât să nu fie scăpate sau aruncate și chiar oglinzile auto sunt adesea de folos pentru că cei mici sunt fascinați de ele.
Chiar și atunci când a crescut și nu mai doarme atât de mult mașină, tot nu vei putea călători perioade lungi de timp fără oprire fiindcă nu au răbdare să stea asigurați, fără să se poată mișca prea mult. Așadar, nu uita să îți iei timp suficient pentru a ajunge la destinație, incluzând și pauze periodice pentru binele tuturor pasagerilor. Cu ei poți încerca diferite jocuri (de exemplu fazan, ghicitori), ascultat povești sau muzică astfel încât timpul să treacă mai ușor.
Cel mai important este să nu iei copilul din scaun sau să îl lași neasigurat în timpul mersului, fiindcă pentru tine va fi o soluție la care vei apela frecvent doar ca să îl liniștești, iar cel mic învață că nu este obligatoriu să stea în scaun și că poate să decidă el chestiuni care țin de siguranță, ori aceasta este responsabilitatea adultului. Ai încredere, consecvența va da roade, chiar dacă nu pare!
Educăm să protejăm!
Acest proiect este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș.
Comments