top of page

Riscurile scaunelor auto second hand

La prima vedere, scaunele auto second hand sunt o alegere bună pentru că prețul lor este mai mic decât dacă l-ai cumpăra nou și poate chiar ai lua o marcă pe care în mod normal nu ți-o permiți. Fiind însă vorba despre siguranța copiilor, în spatele unui scaun auto refolosit se pot ascunde mai multe pericole, de care nici nu ești conștient.

În primul rând, toate scaunele auto au o durată de viață limitată deoarece materialele din care sunt făcute își pierd proprietățile în timp. Componentele sale sunt în principal din plastic, metal și polistiren. Vara, scaunele stau în soare și căldură, iarna în frig și umezeală și inevitabil, factorii de mediu afectează calitatea materialelor. Durata de viață este dată de fiecare producător în parte și este o informație pe care o găsești în manualul de utilizare al scaunului. De exemplu, scoicile auto au o durată de 4-7 ani, în timp ce la scaune găsim o durată de viață de 7-8 ani, iar la scaune înălțătoare poate să ajungă și la 10-12 ani. Unii producători acordă termenul de utilizare de la data producției, care este în general înscrisă pe carcasa scaunului sau pe una dintre etichete, iar alții de la data achiziției (cu mențiunea că rulajul scaunelor auto este destul de mare și sunt slabe șansele să găsești la vânzare un scaun produs cu mai mult de un an înainte).



Așadar, dacă alegi să cumperi un produs utilizat și nu știi cât de vechi este, îți asumi riscul de a avea un termen scurt de utilizare sau chiar să descoperi că acesta a fost depășit. De multe ori, se vede și estetic că un produs este depășit moral.

În al doilea rând, atunci când scaunele auto sunt implicate în accidente (orice contact peste 10 km/ h, din punct de vedere al producătorilor), acesta nu mai poate fi folosit. Sunt mulți părinți care nu știu acest lucru și chiar asiguratori care refuză să despăgubească scaunele auto pe motiv că daunele nu sunt vizibile. Atunci când scaunele sunt implicate în accidente, indiferent dacă era sau nu copilul prezent și indiferent pe ce parte este montat scaunul, există niște forțe care acționează asupra lor, exact așa cum acționează asupra componentelor mașinilor și asupra pasagerilor. Riscul major constă în faptul că aceste daune asupra scaunelor nu se văd cu ochiu liber fiindcă vorbim despre microfisuri în structura internă. Este posibil ca la o viitoare frână bruscă el să cedeze din cauza daunelor suferite anterior. Există, desigur, și posibilitatea ca un scaun să nu fie afectat de accident, însă nu ai cum să verifici acest lucru și de aceea el trebuie înlocuit.



Atunci când optezi pentru un scaun folosit, este posibil ca utilizatorul anterior să nu fi luat în considerare acest lucru (să nu știe) sau să omită să îți zică, și tu îți vei asuma un risc inutil cu viața copilului.

Nu în ultimul rând, scaunele auto pot fi depozitate necorespunzător și să stea în locuri cu umezeală și mucegai, ce pătrunde în structura scaunului. Husa scaunului se poate spăla, părțile din plastic se șterg însă nu ai de unde să știi ce este în interior. Sunt și cazuri în care șoarecii rod centurile sau părți din polistiren (în general sunt vizibile dacă verifici cu atenție scaunul).

Un alt aspect pe care trebuie să îl iei în considerare este faptul că uneori perinuțele, burețeii și inserțiile cu care a venit scaunul sau scoica au fost scoase fie pentru curățat, fie pentru că nu mai erau necesare și proprietarii au uitat de ele, existând riscul să nu primești un scaun complet, așa cum a fost gândit de producător și nici să nu mai găsești aceste componente pentru a le achiziționa ca piese de schimb.

Singurele situații când este sigur să refolosești scaunul altcuiva sunt acelea în care cunoști persoanele care l-au avut înainte, de exemplu prieteni, nași, rude etc. Atunci când poți să ai încredere deplină în persoanele de la care iei scaunul, nu este nicio problemă, câtă vreme nu este expirat (a trecut mult timp de când l-au achiziționat). De asemenea, este perfect în regulă să vinzi un scaun auto dacă l-ai folosit și păstrat corespunzător și ai încredere că va oferi siguranță și următorului copil care îl va folosi.  

Reține, așadar, că un scaun la mâna a doua este supus unor riscuri și este posibil să nu ofere siguranță maximă copilului tău!

 

Educăm să protejăm!

 

Acest proiect este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș.

Comments


bottom of page