top of page

Omologarea si testarea scaunelor auto

Pentru a putea fi comercializate, scaunele auto trebuie să fie omologate, adică să respecte standardul de siguranță valabil la nivel de Europa. Acest standard de siguranță impune producătorilor un minim pe care scaunele auto trebuie să îl îndeplinească pentru a oferi siguranță copiilor. 

Ultimul standard de siguranță în vigoare este ECE R 129, introdus în 2013. Până în prezent, cele două standarde de siguranță au mers în paralel însă în curând, scaunele auto pe vechiul standard nu vor mai putea fi produse, deși vor putea fi folosite în continuare de cei care le dețin. Practic, vorbim despre o perioadă de tranziție pentru instaurarea noului standard, cunoscut sub numele i-size.

Standardul i-size vine cu o serie de modificări menite să crească siguranța copiilor și să scadă riscul de instalare și folosire greșită. Pe scurt, acest standard impune:

Clasificarea scaunelor auto în funcție de înălțime în cm (anterior, scaunele erau clasificate după greutatea copilului în kg, ceea ce ducea adesea la folosirea unei categorii greșite de scaun deoarece nu se ținea cont de înălțime sau vârsta copilului; greutatea unui copil poate să varieze foarte mult de la medie, pe când înălțimea este mai bine relevantă în raport cu vârsta copilului)

  • Protecție sporită pentru cap și gât;

  • Călătoria cu spatele la sensul de mers până la cel puțin 15 luni;

  • Testarea scaunelor la impact lateral, pe lângă cel frontal și din spate;

  • Manechin de teste dotat cu 32 de senzori, în loc de 4.

În mod normal, nu ar trebui să existe la vânzare scaune auto neomologate, însă se poate verifica foarte ușor dacă un scaun este omologat și conform cărui standard. Ele trebuie să vină însoțite de o etichetă portocalie ce indică:

  • Standardul de omologare (R44/04 sau R129/ i-size);

  • Grupa de greutate/ înălțime;

  • Țara în care s-a făcut omologarea (E1 - Germania, E2 - Franța, etc.);

  • Numărul unic atribuit scaunului pentru testare și urmărire.



Așadar, toate scaunele auto vândute trebuie să fie omologate, pentru a garanta un minim de siguranță. Pe lângă omologare, există și o serie de instituții independente care efectuează teste de siguranță pe scaunele auto. Aceste teste nu sunt obligatorii și fiecare centru de testare își alege după propriile criterii procesul de selecție al scaunelor, astfel încât, există scaune care nu sunt testate suplimentar niciodată. Acest lucru nu înseamnă că scaunul respectiv nu este sigur, ci pur și simplu nu are un test suplimentar. De asemenea, aceste instituții își stabilesc criteriile proprii de testare, de obicei mai dure decât minimul impus de standard.

Cel mai cunoscut test de siguranță în rândul părinților este cel efectuat de ADAC, o instituție a consumatorilor din Germania. Acest test se efectuează de două ori pe an, în mai și octombrie și selectează, în general, cele mai noi modele de scaune apărute sau de maxim un an. Nota finală este compusă din siguranță (50%), ușurința de folosire (40%) și ergonomie (10%); există un criteriu suplimentar, materialele scaunului, husa mai ales, care, deși nu are pondere în punctaj, poate să descalifice complet un scaun cu rezultate bune la criteriile anterioare, dacă în husă se găsește un grad de poluanți mai mare decât limita admisă.

Pentru fiecare criteriu se acordă o notă de la 0, la 5,5, 0, fiind foarte bun, 5,5 cea mai slabă, iar în final rezultă o notă între 0, și 5,5; deci cu cât  nota este mai mică, cu atât mai sigur este scaunul respectiv. Recomandăm ca atunci când se verifică nota unui scaun la ADAC să se citească și detalierea, astfel încât să vezi exact cât a obținut la siguranță și cât la restul criteriilor și dacă a fost depunctat, care este motivul.



Există pe piață și alte teste, mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cel efectuat de ADAC este cel mai renumit și cei mai mulți părinți au auzit de el și se orientează în alegerea un scaun cu notă bună la test.

În final, reține faptul că omologarea scaunelor este obligatorie și se poate verifica prin existența etichetei portocalii, iar testele de siguranță nu sunt obligatorii, însă pentru părinți este mai ușor să aleagă un scaun auto care a fost testat suplimentar.

 

 

Educăm să protejăm!

 

Acest proiect este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș.

Kommentare


bottom of page