EXCELeaza: Vizualizarea datelor
- Yellow Shirts
- Jul 25, 2024
- 3 min read
Funcții Excel: tabel și grafic pivot, grafice și formatarea lor, sortare, filtrare
Un alt mod de a analiza datele și a prezenta sintetic informația din ele este reprezentat de vizualizarea acestora cu ajutorul graficelor. Există mai multe tipuri de grafice, iar alegerea lor se face în funcție de datele analizate și de scopul urmărit, fiecare din ele având caracteristici ce îl face mai potrivit pentru un anumit tip de analiză. Ne vom referi aici la câteva tipuri de grafice frecvent utilizate în analiză, și anume: graficul bară/coloană, graficul plăcintă, graficul linie, boxplotul și scatterplotul/norul de puncte.
Înainte de a intra în detalii legat de fiecare tip de grafic vom revizui elementele unui grafic și necesitatea lor. Totul pornește de la ideea că un grafic trebuie să fie de sine stătător, adică să poată fi înțeles fără un text explicativ însoțitor. Primul element care ajută în acest sens este titlul, care trebuie să conțină toate elemntele necesare înțelegerii scopului pentru care a fost creat graficul. În completarea acestuia, se adaugă denumirile axelor și a unităților de măsură reprezentate pe acestea, în funcție de necesități. La reprezentarea grafică a mai mult de două variabile (sau categorii în unele cazuri) este necesară includerea fie a unei legende, fie a etichetelor, astfel încât să fie clară asocierea dintre culori și categorii. Nu în ultimul rând, este necesară prezentarea sursei datelor, lucru care nu se include în graficul propriu-zis, ci trebuie să îl însoțească.
Cel mai versatil tip de grafic este cel de tip bară (orizontal) sau coloană (vertical). Acesta poate fi folosit atât cu date calitative (trebuie să existe spațiu între bare/coloane), cât și cu date cantitative (fără spațiu între bare/coloane). De asemenea, poate fi utilizat pentru scopuri diverse, de la reprezentarea grafică a structurii din date, la evoluția în timp sau chiar a distribuției datelor bazata pe frecvențe. Fiind atât de versatil, acest tip de grafic are puține restricții și este recomandat în cazul în care nu suntem siguri dacă utilizarea unui alt tip de grafic este potrivită pentru analiza noastră.

Graficul plăcintă se folosește doar pentru a reprezenta grafic structura din date (ce pondere din total o reprezintă fiecare categorie), deci implicit se folosește pentru variabile calitative. De asemenea, este recomandabil în cazul în care se dorește compararea ponderilor categoriile unei singure variabile atunci când numărul de categorii este redus. Pentru a compara structura mai multor variabile se recomandă graficul bară/coloană, iar atunci când numărul de categorii este mare, se recomandă fie gruparea categoriilor mai mici, fie utilizarea unui grafic plăcintă cu o bară sau plăcintă suplimentară pentru categoria „altele”.
Graficul linie se recomandă în principal pentru vizualizarea evoluției în timp, însă poate fi folosit și pentru a reprezenta grafic variabile cantitative grupate pe intervale (mai rar). Nu se foloseste acest tip de grafic în alte cazuri și este foarte importantă acordarea atenției la tipul de variabilă reprezentată pe axa orizontală.
Boxplot sau „cutia cu mustăți” este un tip de grafic folosit pentru a evidenția distribuția datelor. Pe baza lui se pot observa informații calculate și cu ajutorul descriptive statistics, el fiind bazat pe cuartile, mediană și medie. Oferă, de asemenea, și informații privind existența valorilor aberante și dă indicii despre prezența asimetriei în date. Acest tip de grafic poate fi folosit cu succes pentru prezentarea vizuală mai facilă a statisticilor descriptive și chiar pentru a compara distribuțiile mai multor variabile sau ale valorilor variabilei în funcție de categoriile altei variabile.
Se face astfel trecere spre ultimul tip de grafic, scatterplot sau norul de puncte, cu ajutorul căruia se poate evalua vizual legătura dintre două variabile. Acest tip de grafic este un însoțitor de nădejde pentru coeficientul de corelație liniară, ajutând la interpretarea lui și la înțelegerea mai bună a rezultatului obținut, mai ales atunci când acesta este contrar așteptărilor.
Acest proiect este sprijinit financiar de Consliliul Județean Maramureș și de Muncipiul Baia Mare.
Comments