top of page

EXCELeaza: Tema echipa 2

La finalul cursului de analiză a datelor cu ajutorul Excel am primit un proiect care să ne ajute să înțelegem mai bine noțiunile predate și utilitatea lor în practică. Cerințele au fost să creăm un fișier Excel cu analiza, o prezentare interactivă și un fișier Word cu un raport care să detalieze analiza făcută în Excel. Dacă pentru crearea fișierului Excel a fost suficient să urmăm pașii prezentați la curs, pentru scrierea raportului a fost necesar să facem legături între concepte și să ne gândim la ceea ce am făcut și de ce am făcut ceva în felul acela și altfel. De asemenea, pentru prezentarea rezultatelor a trebuit să trecem de la interpretarea mecanică făcută în Excel pe baza exemplelor la o formulare de tip paragraf care să aibă sens și în cadrul căreia să se lege frazele între ele. Pentru echipa noastră a fost cu siguranță un exercițiu util.



Proiectul a constat în analizarea unei baze cu 6 variabile și 499 de rânduri, provenind din baza colectată în 2018 în rândul elevilor din România pentru Testul PISA. Datele pe care echipa noastră le-a avut de analizat au fost diferite de ale celorlalte două echipe, atât ca rânduri selectate, cât și ca variabile de analizat.

Pregătirea datelor pentru analiză și prezentare grafică a presupus tratarea valorilor lipsă pornind de la analizarea tipului acestora (informative/neinformative) și completarea lor ținând cont de logica variabilei. Următorul pas a fost cel de a codifica variabilele text și a crea un fel de dicționar al acestor coduri pentru a ști ulterior ce reprezintă fiecare.

Analiza în sine a datelor a constat în alegerea câte unei variabile nominale, ordinale și interval/raport și folosirea pachetului de Analiza Datelor din Excel pentru a genera statistici descriptive. A urmat apoi interpretarea rezultatelor relevante:

  • variabila nominală: valoarea modală (cea care apare cel mai des);

  • variabila ordinală: modul, mediana și cuartilele, minimul și maximul;

  • variabila raport: toți indicatorii învățați la curs.

Dashboardul interactiv a avut ca scop prezentarea informațiilor vizual. Pentru construirea lui, am creat câte un tabel pivot pentru fiecare variabilă, apoi am adăugat grafice în funcție de tipul acestora. Graficele le-am pus într-un sheet separat și le-am aranjat pentru a da forma finală a dashboardului. Acolo unde am făcut grafice pivot, am putut sa adăugăm filtre și legături între grafice astfel încât atunci când folosim un anumit filtru, el să se aplice pentru toate graficele unde am considerat relevant filtrul respectiv.

Pentru noi această experiență a fost foarte utilă. Nu doar că am învățat să folosim un program mai bine, dar am văzut cum se pot extrage informații și concluzii din date și apoi chiar am încercat să facem și noi acest lucru.

 

Acest proiect este sprijinit financiar de Consiliul Județean Maramureș și de Municipiul Baia Mare.

Comments


bottom of page