EXCELeaza: Indicatorii tendintei centrale
- Yellow Shirts
- Jul 21, 2024
- 2 min read
Funcții Excel: operații matematice și funcții Excel, sortare, filtrare
Indicatorii tendinței centrale sunt un mod de a sintetiza ceea ce este tipic, esențial în datele analizate. Aceștia sunt modul (valoarea modală), mediana și media. Fiecare are anumite poate fi folosit pe anumite tipuri de date, în funcție de scopul urmărit. Se pot folosi în anumite contexte, în funcție de tipul de date pentru înlocuirea valorilor lipsă.
Cu modul am lucrat deja pentru înlocuirea valorilor lipsă pentru variabilele calitative. El este de fapt valoarea cel mai frecvent întâlnită în date și este singurul indicator al tendinței centrale ce poate fi determinat pentru variabilele nominale. Pe măsură ce complexitatea datelor crește (se adaugă ordine și/sau distanță între valorile posibile), relevanța valorii modale scade, acesta fiind înlocuit de mediană și/sau medie. Între avantajele acestui indicator se numără ușurința de determinare, posibilitatea de a-l determina pentru varibilele nominale și faptul că nu este afectat de valorile extreme. Un dezavantaj major pentru datele mai complexe este că reduce descrierea acestora la categoria cea mai numeroasă. Alt potențial dezavantaj ar fi faptul că nu este neapărat unic, o serie de date putând avea două, trei sau chiar mai multe valori modale.

Dacă datele analizate sunt ordonabile, atunci este posibilă determinarea medianei. Acest indicator este punctul situat la mijlocul datelor ordonate crescător/descrescător și poate să corespundă sau nu unei valori din seria analizată. Fiind situată la jumatate, mediana este valoarea față de care jumătate dintre observații sunt mai mici, iar jumătate mai mari. Pentru determinarea sa este suficientă identificarea poziției/pozitiilor din mijlocul seriei de date ordonate, valoarea mediană fiind fie cea de pe poziția respectivă atunci când mijlocul corespunde cu poziția unei observații, fie media valorilor celor două poziții adiacente atunci când mijlocul este între două valori. Ca și în cazul modului, mediana nu este influențată de prezența valorilor extreme, ci doar de numărul de observații analizate. Pe de altă parte, indicatorul nu poate fi calculat pentru variabile nominale, iar pentru variabilele numerice nivelul de sintetizare a informației este ridicat, pierzându-se mult din informația legată de variabilitatea din date.
Media se poate calcula doar pentru variabilele cantitative, ea sintetizând datele prin intermediul acelei valori pe care ar avea-o toate observațiile dacă ar fi egale. Acest fapt rezultă din modul de calcul al acesteia, și anume adunarea tuturor valorilor și împărțirea la numărul lor. În felul acesta sunt anulate diferențe individuale și se obține tendința centrală, esențialul, tipicul pentru datele analizate. Deoarece adunarea și împărțirea (ca de altfel și celelalte operații matematice) au sens doar pentru variabilele cantitative, indicatorul nu poate fi calcula pe variabilele calitative, cărora le lipsește distanța egală dintre oricare două categorii consecutive și/sau ordinea intrinsecă a categoriilor.
Acest proiect este sprijinit financiar de Consliliul Județean Maramureș și de Muncipiul Baia Mare.
Comments