top of page

De ce „Parinti educati, copii protejati”?

Conform unor studii realizate la nivel de Uniune Europeană, România ocupă primul loc la rata mortalității rutiere și la decesele copiilor în accidente de mașină.

Principala cauză de deces în rândul copiilor de până la 15 ani este lipsa de utilizare a scaunelor auto. Lipsa sau educația scăzută cu privire la scaunele auto pentru copii și o rată scăzută de utilizare a scaunelor auto duc la un număr mare de decese atunci când vine vorba de copiii implicați în accidente de mașină. O mare parte a acestor decese poate fi prevenită prin educarea părinților, în special a celor tineri, și ajutându-i să aleagă scaunul auto potrivit.



Legea aferentă s-a schimbat în urmă cu doar 7 ani, făcând obligatorie folosirea scaunelor auto pentru copii. Cu toate acestea, sancțiunile sunt rareori aplicate și părinții au tendința de a ignora măsurile de siguranță, cel mai probabil „asigurându-le siguranța” ținând bebelușii sau copiii în brațe, sau chiar nefolosind centurile de siguranță.

Va dura mulți ani până când vom vedea toți copiii călătorind corespunzător, deoarece uneori este un proces dificil, cu părinții care rezistă din cauza mentalității noastre colective – nu aveam scaune auto și suntem bine, sunt un șofer bun sau doar fac călătorii scurte.

În experiența noastră de până acum, am observat cât de puternică este educația pentru că rar este vorba de bani (costul unui scaun auto), ci mai mult de înțelegerea și cunoașterea riscurilor. Mai mult, cu cât familia este mai bogată și cu cât mașina lor este mai scumpă, există încrederea că nu se va întâmpla nimic.

Educația merge cu mult înapoi, pe când mașinile nu aveau centuri de siguranță la bancheta din spate, așa că există această impresie că dacă stai acolo, nu trebuie să porți centura de siguranță nici măcar ca adult. Înrăutățind situația, există încă adulți care nu folosesc centura de siguranță pe scaunul șoferului sau al pasagerului.




Putem vedea cu ușurință cum dezinformarea este perpetuată din generație în generație și cum tinerii au puține surse de informații viabile, altele decât părinții lor. În loc să dăm vina pe părinți însă, mai ales pe cei tineri, ne propunem să ajutăm oferindu-le informațiile și îndrumările necesare în acest proces, făcându-i să înțeleagă cât de prețioasă este viața copiilor lor și că aceștia pot fi protejați.

Credem cu tărie că putem avea un impact și putem contribui la siguranța copiilor în mașină prin educarea părinților și oferindu-le informațiile necesare pentru a alege corect. Impactul mare al muncii noastre se va vedea de la următoarele generații, deoarece copiii de astăzi vor învăța și vor înțelege cum să călătorească în siguranță, transmițând copiilor lor informațiile până când devine ceva normal și realizat de toată lumea.

Conceptul este inovator deoarece, deși este obligatoriu în toată Europa, este foarte puțin vorbit sau predat părinților în general, și în special celor tineri. Abordarea digitală constă în crearea unei serii de videouri ușor de accesat gratuit de părinții tineri de pretutindeni, care au șanse mai mari să rămână accesibile și viitorilor părinți prin faptul că sunt digitale. Conținuturile digitale oferă sprijin pentru educația și îngrijirea timpurii prin informarea și educarea părinților, în timp ce aceasta asigură o dezvoltare armonioasă a comunității în sine.

Prin urmare, Părinți educați, copii protejați poate sprijini procesul nostru de informare și educare a părinților tineri responsabili pentru bunăstarea și siguranța copiilor, ajungând la mai mulți oameni decât am făcut-o până acum, și plantând și susținând sămânța educației orientate spre siguranță în zilele noastre și generatiile viitoare.


Acest proiect este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș.

Bình luận


bottom of page