top of page

De ce este mai sigura amplasarea cu spatele la sensul de mers a scaunelor auto?

Amplasarea cu spatele la sensul de mers a scaunelor auto oferă cel mai ridicat grad de siguranță deoarece protejează capul și gâtul copilului, extrem de vulnerabile în cazul frânelor bruște.

Primul scaun al bebelușului, scoica auto, se poate folosi doar cu spatele tocmai fiindcă cei mici nu au oasele și mușchii dezvoltați, iar greutatea capului reprezintă aproximativ 25% din greutatea totală, spre deosebire de adulți unde procentul este de aproximativ 6%. În cazul unei frâne bruște, când sunt amplasați cu fața la sensul de mers, elementele menționate anterior vor duce la întinderea măduvei, cauzând leziuni grave sau chiar deces.



Și când se trece din scoica în scaunul pentru vârste mai mari, copiii ar trebui să fie în continuare amplasați cu spatele, existând pe piață opțiuni care permit copiilor de 6-7 ani să stea astfel, până când corpul lor ar fi suficient de dezvoltat pentru a sta cu fața la sensul de mers.

Cum funcționează mai exact scaunele auto cu spatele la sensul de mers? În momentul în care se frânează brusc, forțele vor împinge scaunul și copilul spre direcția de deplasare a mașinii, dar acestea sunt distribuite uniform, pe o suprafață mai mare - spătarului scaunului auto. Așadar, mișcarea copilului spre înainte va fi cu tot cu scaun, iar capul, gâtul și spatele se mișcă împreună, fără să existe o smucitură la nivelul gâtului.

Forțele care acționează asupra copilului sunt de 5 ori mai mici decât în cazul amplasării cu fața - în această situație, scaunul și corpul copilului sunt aruncate în față, dar centurile vor ține mai fix trunchiul, în timp ce capul va merge mult în față. Asta înseamnă o tensiune mai mare pe mușchi, vertebre și măduvă. Aceste forțe sunt periculoase și pentru adulți, al căror corp a atins dezvoltarea maximă; capul și gâtul sunt extrem de vulnerabile și pot fi afectate grav chiar și în răniri aparent minore.



Scaunele auto sunt gândite să ofere protecție ridicată părților vitale, însă ele nu pot să ofere protecție 100%, în orice tip de accident. Se întâmplă adesea ca, indiferent dacă scaunul este cu fața sau cu spatele la sensul de mers, brațele și/ sau picioarele copiilor să fie accidentate sau chiar rupte (preocupare frecventă a părinților când vorbim de amplasarea cu spatele, dar și cu fața la sensul de mers membrele sunt aruncate în față cu viteză). Aceste leziuni se pot trata însă și rareori pun în pericol viața copilului, pe când leziunile la nivelul capului, gâtului sau trunchiului pot fi fatale. Scaunele amplasate cu spatele la sensul de mers oferă cel mai ridicat grad de protecție posibil momentan, fapt dovedit prin numeroase teste ale scaunelor auto pentru copii.

La ora actuală, standardul de siguranță ce reglementează și omologhează scaunele auto (UN R129), impune producătorilor de scaune auto folosirea cu spatele la sensul de mers până la vârsta minimă de 15 luni; recomandările instituțiilor de profil sunt până la vârsta de minim 2 ani, dar cele mai multe scaune auto de pe piață permit această amplasare până la aproximativ 4 ani. Așadar există opțiuni pentru a ține copiii în poziția cea mai sigură, fără a ne grăbi sa îi întoarcem cu fața la sensul de mers doar pentru că au atins 15 luni. Important este ca părinții să fie informați, să înțeleagă de unde vine diferența de siguranță și care sunt riscurile pentru cei mici atunci când călătoresc prea devreme cu fața la sensul de mers.


Vă lăsăm un material cu mai multe explicații. Atenție, materialul este în limba engleză și nu are subtitrare în limba română.



 

Mulțumim Nola Kids pentru găzduire și sfaturi. Educăm să protejăm!

 

Acest proiect a fost realizat cu sprijinul financiar al Municipiului Baia Mare.

 

Comments


bottom of page