top of page

Cum se curata scaunele auto?

Cei mai mulți părinți sunt uimiți să afle că husele scaunelor auto se pot da jos și spăla. Ele sunt prinse fie cu capse, fie cu mici elastice sau alte sisteme care să le țină întinse pe carcasa scaunului. Astfel, se pot da jos, pentru a le curăța sau pentru a le înlocui dacă este cazul.

Husele, inserțiile și bureții de pe centuri se pot spăla în mașina, la 30 de grade, cu detergent simplu, fără soluții de pete, înălbire sau alte substanțe similare. De asemenea, se usucă natural, adică nu în mașina de uscat fiindcă temperaturile sunt prea ridicate. Dacă vorbim despre o pată mică, poți încerca să o cureți cu o cârpă moale cu puțin săpun, iar dacă nu iese, speli husa cu totul. După ce copilul mai crește și umblă, este posibil ca husa să se murdărească de pe încălțăminte, iar vara va transpira, mai mult sau mai puțin, de aceea, dacă nu sunt alte incidente, probabil vei spăla husa de 1-2 ori pe an.

Centurile se curăță doar cu produse delicate (cârpă moale, apă cu săpun), niciodată bureți sau soluții abrazive, fiindcă acestea le erodează și le slăbesc. Centurile nu se scufundă în apă (dacă ai un model la care se pot da jos), chiar dacă după curățare rămân pătate (se poate întâmpla ca cel mic să verse în mașină).



Sub nicio formă, scaunul auto nu se curăță cu furtunul, sub jet de apă (acasă sau la spălătoria auto) fiindcă apa pătrunde în interior și dacă nu se usucă complet, va face mucegai, iar componentele de metal din interior ruginesc. De asemenea, nu se folosesc aparatele cu abur (pentru dezinfectare) fiindcă din nou, temperatura este mult prea ridicată și poate să deterioreze atât husa, cât și carcasa scaunului.


AŞA NU


O atenție deosebită trebuie acordată curățării cataramei unde se închid centurile fiindcă dacă intră mizerie în interior, este posibil ca centurile să nu se mai închidă sau să se desfacă accidental.

Pentru a evita problemele de mucegai în scaun, ai grijă unde îl depozitezi dacă nu îl mai folosești și curăță-l înainte de a-l pune la păstrare fiindcă, de exemplu, firimiturile rămase pe sub husă sau prin crăpături pot să facă mucegai și când îl scoți de la păstrare, să ai o surpriză neplăcută.

Din nou, fiind vorba despre produse de siguranță, îți recomandăm să citești cartea scaunului și să respecți indicațiile producătorului în privința curățării și întreținerii, unii oferind chiar imagini care să te ajute să îndepărtezi husa scaunului, astfel încât procesul să fie cât mai ușor.

 


Educăm să protejăm!

 

Acest proiect este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș.

Comments


bottom of page