top of page

Cum imbracam copiii in scaunele auto?

Când vine vremea rece, în mod inevitabil hainele devin mai groase pentru a ține de cald, însă atunci când vorbim despre asigurarea copiilor în scaunele auto, acestea sunt periculoase. De ce? În primul rând pentru că textura lor este adesea lucioasă ceea ce favorizează alunecarea centurilor de pe umăr, dar mai important, pentru că împiedică strângerea corectă a centurilor. Deși ai impresia că ai strâns bine centurile, în realitate, hainele groase au mult aer în interior, aer care se comprimă în cazul unei frâne bruște și vei realiza că, de fapt, centurile sunt largi și copilul iese din ele, nefiind în siguranță.

Ce soluții ai atunci pentru a ține micul pasager în siguranță și confortabil în același timp? Pornitul mașinii cu puțin timp înainte de a pleca la drum este cea mai puțin practică dintre soluții deoarece interiorul mașinii se va încălzi greu când mașina stă pe loc, iar dacă locuiești la bloc, este puțin probabil să lași mașina pornită și să pleci până când se încălzește. Ajută însă să încerci să parchezi în subteran sau în interior ori de câte ori ai ocazia (de exemplu la cumpărături) pentru ca temperatura din mașină să nu scadă brusc sau foarte tare.

Revenind la haine, dacă vorbim despre copii mici aflați în scoică, în primele luni de viață este mult mai ușor să duci copilul în casă cu scoica, iar când cobori la mașină îi poți da peste primul strat de haine o salopetă de polar subțire sau lână și să îl învelești cu o pătură mai groasă după ce i-ai strâns centurile, iar când mergi la mașină, instalezi scoica fără să dezvelești de tot copilul. Pe măsură ce copilul crește este mai greu să îl duci cu scoica în casă însă, păstrezi salopeta subțire și fie cobori cu el învelit într-o pătură, cu care rămâne apoi învelit, fie cu o haină groasă, pe care o dai jos înainte de a-i pune centurile; ulterior, poți să îl acoperi cu haina respectivă.

Când deja copilul este mai mare, poți să îi dai o jachetă din polar/ lână peste primul strat de haine, iar geaca groasă o dai jos, îi pui centurile și îl învelești cu ea sau cu o pătură pe care o ții în mașină. 



Ca să nu fii pe grabă și să cedezi tentației de pune copilul în scaun gros îmbrăcat, pornește cu 5 minute mai repede; vei vedea că nu îți ia mai mult de atât și în plus, dacă se obișnuiește copilul de mic, pe măsură ce crește se va dezbrăca singur când ajunge în mașină, iar tu va trebui doar să îi pui centurile.

Evită cu orice preț salopetele acelea groase de iarnă pentru că nu vei sta să îmbraci și să dezbraci copilul de ea, mai ales dacă merge la creșă sau grădiniță. Efortul este prea mare și vei renunța, punând copilul în scaun cu salopeta respectivă. Dacă merge la creșă sau la grădiniță si are nevoie de salopetă pentru a ieși afară, poți să lași una în dulăpior, iar dacă ai nevoie și acasă, fie o iei în fiecare zi la plecare, fie cumperi două salopete.

Când copilul este mai mare și stă în scaunul înălțător, este ideal să își dea jos haina groasă pentru a-și pune centura mașinii, însă în practică acest lucru se întâmplă rar, mai ales că nici adulții nu își dau jos hainele sau paltoanele când își pun centura. Minimul pe care îl poți face este să rogi copilul să își desfacă haina, astfel încât centura mașinii să fie cât mai aproape de corp.

La drumurile lungi evită să lași copilul cu prea multe straturi pentru că se va încălzi, iar dacă doarme, nu vei vrea să îl trezești ca să îl dezbraci și mai mult decât atât, va trebui să oprești mașina pentru orice modificări și ajustări.

În timpul verii, cea mai frecventă problemă este transpirația copiilor în scaunele auto. Deși este normal, pentru că atunci când centurile sunt strânse corect copilul este cu spatele lipit de scaun și aerul nu poate să circule cu ușurință, pe mulți părinți îi îngrijorează acest aspect. Evită hainele sintetice, iar la nevoie, ia un tricou în plus pentru a-l schimba rapid pe cel mic, astfel încât să nu rămână ud după ce ați ajuns la destinație.

În plus, asigură-te că pantalonii sunt suficienți de lungi și coboară puțin pe picioare astfel încât centurile scaunului să nu vină direct peste piele pentru că îl vor deranja și va exista tentația de a lăsa centurile mai largi. Evită așadar, pantalonii foarte scurți sau body-urile!

Aceste sfaturi vin din experiența noastră ca părinți, fiind lucruri pe care le-am pus în practică și știm că funcționează cu un minim de efort atunci când dorești să beneficiezi la maxim de siguranța pe care scaunul auto poate să ți-o ofere.


Educăm să protejăm!

 

Acest proiect este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș.

Comments


bottom of page