Ce accesorii pot fi folosite cu scaunele auto?
- Yellow Shirts
- Nov 5, 2023
- 4 min read
Deși la prima vedere, folosirea accesoriilor omologate și testate de către producători de scaune auto pare o exagerare, rolul acestuia este de a oferi siguranță, siguranță ce poate fi redusă cu ușurință atunci când se fac diverse improvizații.
Marii producători din domeniu au ca accesorii: oglinzi de supraveghere, mai ales atunci când copilul călătorește cu spatele la sensul de mers, protecții de banchetă împotriva uzurii și a mizeriei, huse suplimentare pentru scaun, denumite generic „de vară”, însă ele pot fi folosite tot timpul anului. În cartea scaunului, producătorul spune că nu se pot folosi alte accesorii decât cele proprii brandului, fiind însă multe mărci de scaune auto care nu produc și aceste accesorii. Deși la prima vedere, pare că producătorii vor să vândă doar accesoriile lor (și parțial este adevărat), în realitate, aceste accesorii universale care se găsesc pe piață și la prețuri foarte mici (inclusiv în supermarketuri), nu sunt testate împreună cu scaunul auto, iar producătorul nu poate să garanteze cum se va comporta scaunul cu aceste produse, de exemplu în cazul unui accident.
Și dacă ești tentat să crezi că o husă de scaun ieftină este la fel bună ca și una de la un producător de scaune auto, iată care sunt elementele de care nu se ține cont:
husele universale nu se vor potrivi exact pe scoica sau scaunul tău pentru că acestea au spatarul mai lung sau mai scurt, poziția centurilor în diferite puncte, tetiera mai largă sau mai închisă, șezut mai lung sau mai scurt etc.;
o husă prea mare sau prea mică poate să interfereze cu poziția centurilor, astfel încât ele să nu mai vină corect pe corpul copilului sau să nu le poți ajusta corespunzător;
husele scaunelor auto sunt ignifugate astfel încât să nu ardă cu flacără și să îți acorde un timp de reacție în cazul unui incendiu în mașină, iar dacă acoperi scaunul cu museline, prosoape și alte produse din bumbac, de exemplu, pierzi siguranța pe care în mod normal ți-o oferea scaunul.
La oglinzile de supraveghere trebuie să fii foarte atent la materialele din care sunt confecționate. Aici nu este obligatoriu să fie aceeași marcă cu cea a scaunului pentru că nu interferează cu acesta, însă ele trebuie să nu pună în pericol copilul sau alți pasageri din mașină. Materialul din care sunt făcute trebuie să fie rezistent la șocuri și să nu se spargă în bucăți mici care pot să rănească. De asemenea, sistemul de prindere este important astfel încât ele să nu zboare prin mașină în cazul unei frâne bruște; evită oglinzile care se prind cu ventuză de lunetă sau parbriz, pentru că acestea se pot desprinde cu ușurință, și alege un model care se prinde cu 2 curelușe de tetiera scaunului mașinii astfel încât să fii sigur că nu se desprinde la locul ei.
Dacă vorbim despre protecțiile de banchetă, acestea intră în contact direct cu scaunul și este important să fie calitative. Rolul lor este să protejeze bancheta mașinii de eventuale urme lăsate de scaun, dar și de mizeria de pe încălțăminte atunci când copilul este cu spatele la sensul de mers. Și aici, vei găsi recomandarea de a folosi doar produsele mărcii de scaun auto, însă după cum spuneam, nu toți oferă aceste accesorii. Recomandarea este să alegi o protecție de banchetă de la producătorii de renume în domeniu pentru că acestea au fost testate cu scaune auto și pot fi folosite în siguranță (de exemplu Maxi-Cosi, Britax, BeSafe, Axkid). Nu este situația ideală, însă cel puțin sunt mai sigure decât cele generice, la prețuri foarte mici.
Un accesoriu care trebuie evitat cu orice preț, deși pare o soluție foarte bună, este banda care ține capul copilului la somn. Dacă acestuia îi cade capul în față în timp ce doarme, fie scaunul nu este potrivit pentru vârsta și dimensiunile lui, fie reglajele nu sunt făcute corect. În scaunul potrivit, reglat corect, copilului nu îi cade capul la somn și nu este nevoie de niciun accesoriu!
Și aceste benzi par „nevinovate” fiindcă nu te gândești ce poate fi rău la ele, mai ales că se găsesc în foarte multe magazine (fizice și online) și costă câțiva lei. Ei bine, dacă vorbim de bebeluși, există riscul de sufocare cu această bandă, dacă alunecă peste față și îi acoperă nasul și gura. Lipsa de oxigen în cazul lor are efecte negative într-un timp scurt și poate duce la deces.
Un alt risc major este faptul că cel mic poate să își rupă gâtul în cazul unei frâne. Banda respectivă ține capul pe loc și influențează felul în care capul și corpul s-ar mișca în cazul unui accident – acestea se mișcă împreună în față, într-o mișcare limitată de centurile strânse corect, și revin. Dacă este ținut pe loc capul, iar centurile limitează mișcarea umerilor, inerția va arunca în față doar gâtul și acesta se va rupe cu ușurință din cauza forțelor la care este supus, de aceea sunt atât de periculoase aceste benzi și nu trebuie folosite niciodată.
Aici sunt doar câteva exemple de accesorii însă piața este plină de fel de fel de produse care par să ofere o soluție la problemele părinților, însă după cum am exemplificat și mai sus, riscurile la care supui copilul sunt multiple, inclusiv deces, iar scaunul nu va oferi siguranța maximă posibilă dacă se folosesc accesorii necorespunzătoare.
Educăm să protejăm!
Acest proiect este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș.
Yorumlar